Bir kadın, aynı zamanda bir eş, bir anne…
Bazı psikolojik sorunları var.
Hayatını ve kendini aşkına adamış gibi, çocukları için hayatını harcamış gibi, eşi için hayatını yok etmiş gibi, başkaları için yaşamış ve bunu çok geç fark etmiş gibi…
Ya da bunların tamamını bile isteye yaşamış ve şimdi bir suçlu ararmış gibi…
* * *
Anne, birbiri ardına tekrar eden sahnelerle bir annenin yaşadıklarını başka açılardan bakarak görmenizi ve çığlıklarını duymanızı sağlamaya çalışan oldukça “akışkan” bir oyun. Akışkan diyorum çünkü her yinelenen sahnede olayları daha elle dokunur gözle görülür hale getiren metni ile maddenin halleri gibi dönüşüp duruyor. Bazı noktaları rahatsız edici, bazı yerleri fazla düşündürücü ve “E şimdi burada kim suçlu?” dedirten olay örgüsünün içerisinde, biraz da komedi unsurlarını kullanarak, eril baskın düşüncenin olduğu bir ailenin yok oluşunu ve aile bireylerinin kendi yalnızlıkları içinde çırpınışını anlatan oyunda Defne Kayalar çok çok çok iyi oynuyor.
Pek çok TV ve dijital işte izleme şansımız olan, en son “ayıla bayıla” izlediğim Netflix’in şahane dizisi Kuş Uçuşu’nda Medya Patroniçesi olarak izlediğimiz Gül karakterinden çok farklı bir karaktere hayat veren Defne Kayalar’a yolunu kaybetmiş anne rolü çok yakışmış. Baba rolündeki Engin Hepileri ile karşılıklı olarak döktürüyorlar ki Engin Hepileri’nin oyundaki sinir bozucu karakteriyle sahnede resmen dans etmesi gerçekten görülmeye değer.
Evin sorunlu oğlu Doğan Halis ile Defne Kayalar’ın iç acıtan ama bir taraftan da “Şimdi bunun suçlusu anne mi, bırak Allah aşkına!” dedirten diyalogları düşündürücü. Anne ile sevgilisi arasındaki gel-gitler çok güzel yansıtılmış.
Ve Sevda Erginci. Popüler Kültür mecralarında Yasak Elma dizisinin tatlı kızı ile kendine yer edinen oyuncuyu TV işlerinin aksine oldukça ters köşe bir rol ile tiyatro sahnesinde izlemek çok keyifliydi. Karakteri ile ilgili çok detay vermeyeceğim ama çok da masum bir rol olmadığını söyleyebilirim merak edenler için. 😊
* * *
İyi metin-iyi oyuncu eşleşmesinin olduğu, sahnesinin çok güzel tasarlandığı, ışık ve ses tasarımın lşkışı hak ettiği ve tüm bunların iyi yönetildiği izlenmesi gereken bir oyun “Anne”.
Oyunun Fransız yazar Floran Zeller tarafından yazılan “Anne, Baba, Oğul” isimli üçlemenin bir parçası olduğunu, “Baba” oyununun aynı isimle, “Oğul” oyununun “Evlat” ismiyle ülkemizde oynandığını eklemeden bitirmeyeyim.
Oyunu sezon boyunca balım Moda’da, Moda Sahnesinde izleyebilirsiniz.
Keyifli seyirler, iyi haftalar.
Kıvanç Koca
Comments