“Polisiye severler burada mı?
Peki ya komedi aşıkları?
O zaman Şen Makas Kuaför Salonundaki yerinizi hemen alın çünkü birlikte bir cinayeti çözerken kahkahalarla güleceğiz. Katil salonda!”
Benim için Şen Makas oyununun özeti bu.
Amerikan Tiyatro Tarihi’nin "En Uzun Süreli Oynanan Oyunu" olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na geçen bu şahane komedinin Türkiye uyarlaması 2018 yılından beri sahnede.
Şahane oyunun başrolünde de şahane kadın Melek Baykal var. Ahu karakteriyle enerjisi oldukça yüksek bir performans sergileyen Melek Baykal’ın yer yer “Ferhunde Hanımlar”ın deli Melek’ine bağlaması ve gelgitleriyle seyirciyi kahkahaya boğması görülmeye değer.
Ahu rolünü pandemiden hemen önce, yanlış hatırlamıyorsam Melek Baykal’ın bel fıtığı ameliyatı olması nedeniyle bir süre Nurseli İdiz oynamıştı. Ben de tabi ki oyunun Nurseli İdizli versiyonunu da izlemiştim. 😊 Her iki karakter yorumunun da güzel olduğunu söyleyebilirim ancak bana göre Ahu’nun gelgitlerine Melek Baykal daha çok yakışıyor.
Bu arada oyunun interaktif olduğunu söylemeden geçmeyeyim. İlk yarıda Şen Makas Kuaför Salonunda yaşananları izledikten sonra ışıklar açılıyor ve olaya seyirciler de dahil olarak “Olay Yeri İnceleme” şeklinde işlenmiş olan cinayeti çözmeye çalışıyorlar. Hal böyle olunca oyuncular da bir ana metin üzerinden seyircilerin soruları karşısında belki de doğaçlama yaparak (bu tamamen benim düşüncem.) ilerleyip oyunu her seferinde yeni bir sona bağlıyorlar. Örneğin benim izlediğim iki oyunda katil farklı kişilerdi ve cinayeti işleme sebepleri de karaktere özeldi.
Tüm oyuncuların karakterlerinin hakkını fazlasıyla verdiklerini ve oynarken de gerçekten eğlendiklerini söyleyebilirim. Ancak özellikle Melek Baykal kadar şahane karakter yaratan Özgür Yetkinoğlu’nu kutlamadan geçemeyeceğim. Komiser Kartal’ın saçmalıkları ve hazır cevap tavırları oyun boyunca kahkahanın havada uçuşmasının ana sebeplerinden… (Eş zamanlı oynadıkları başka bir şahane oyun Ahududu’da da benzer bir performans sergiliyor. Onu da ayrı bir yazıda detaylı aktaracağım.)
Oyunun şahane dekoru da bana göre “Tiyatro Dekorlarının Efendisi” olan Barış Dinçel’e ait. Dibimin resmi olarak düşmesine sebep olan “Manik Atak” ve “Vahşi Batı” oyunlarının dekorlarından sonra Şen Makas oyununun dekoru da oldukça güzel ve “yerinde gösterişli”.
Son olarak da bolca alkış Nedim Saban’a. Bu minvalde bir oyunu Türk kültürü ile harmanlayıp izleyicileri içine alacak hale getirmek de çok kolay olmasa gerek. Sonuçta oyun interaktif ve özellikle ilk bölümün akışının seyirciyi kendisine bağlaması oldukça önemli. Bunu başarabilmişler mi peki? Fazlasıyla…
Keyif ve bolca kahkaha için güzel bir seçenek olan Şen Makas’ı güzel ülkemin dört bir yanında oynamaya devam ediyor Tiyatrokare Ekibi.
Bence gidin, eğlenin.
Bol tavsiye…
Keyifli bir hafta olmasını dilerim.
Kıvanç Koca
댓글